KLM moet donderdag een reorganisatieplan indienen, in verband met de staatssteun van 3,4 miljard euro.

De noodlijdende luchtvaartmaatschappij heeft overeenstemming bereikt met vakbonden voor cabinepersoneel, maar nog niet met piloten.

Naar verwachting vallen er duizenden ontslagen bij KLM.

Luchtvaartmaatschappij KLM heeft op hoofdlijnen overeenstemming bereikt met vakbonden voor cabinemedewerkers en grondpersoneel over de versobering van de arbeidsvoorwaarden. Met piloten is er nog geen principeakkoord, zo meldt de vliegmaatschappij.

KLM heeft tot donderdag om bij het kabinet een pakket bezuinigingsplannen in te dienen. Dit herstelplan was een voorwaarde voor de 3,4 miljard euro aan steun die KLM krijgt van de overheid, in de vorm van leningen en kredietgaranties. Door de coronacrisis stond de luchtvaartmaatschappij op omvallen.

KLM heeft met bonden voor grond- en cabinepersoneel afgesproken dat medewerkers die tot één keer modaal verdienen er nog iets op vooruitgaan, laten FNV en CNV weten. Medewerkers die meer dan anderhalf keer modaal verdienen gaan juist salaris inleveren.

Volgens FNV Cabine zijn er “rechtvaardige afspraken” gemaakt over een tijdelijke reductie van arbeidsvoorwaarden, een sterk verbeterde beëindigingsvergoeding bij boventalligheid en een terugkeergarantie van vijf jaar. De bonden moeten de afspraken nog voorleggen aan hun achterban.

Om te bezuinigen, wil KLM eerdere in cao's afgesproken loonsverhogingen niet door laten gaan. Vakbonden eisten dat cabinepersoneel dat tot één keer modaal verdient er nog wel op vooruit gaat.

Volgens Nelen kunnen deze medewerkers nu wel een lichte verbetering tegemoet zien, maar niet in de mate die in cao's is afgesproken. Ook is beloofd dat personeel dat tot anderhalf keer modaal verdient zo veel mogelijk wordt ontzien.

Na ontslag tot 5 jaar recht op terugkeer in oude functie, als het beter gaat met KLM

KLM moet naar verwachting duizenden personeelsleden ontslaan om te bezuinigen. In juli sprak de luchtvaartmaatschappij van 4.500 tot 5.000 van de circa 33.000 banen bij KLM die zullen verdwijnen.

In hoofdlijnen is afgesproken dat werknemers tot vijf jaar na hun ontslag vooraan in de rij staan om terug te keren in hun oude functie, mocht het beter gaan met de luchtvaartmaatschappij.

Dat betekent dat als ze carrière hebben gemaakt niet opnieuw onderaan beginnen. Wat dit betekent voor de salarissen bij terugkeer is nog onderwerp van verdere uitwerkingen.

KLM heeft nu overeenstemming bereikt met de cabinebonden VNC en FNV Cabine en de vakbonden FNV Luchtvaart, CNV, De Unie, VKP en NVLT voor grondpersoneel.

LEES OOK: KLM moet zichzelf opnieuw uitvinden en scherp kiezen: maak vluchten van minder dan 500 kilometer overbodig